Sunday, August 16, 2009

Prachanda's London Speech in Turkish


Prachanda'nın Londra'da Yaptığı Konuşma, 10 Ağustos 2009 @ Yahoo! Video

The following is a Turkish translation of Prachanda’s remarks (originally made in English) during his August 2009 visit to London. Thanks to OSP for transcribing the English version. The Turkish translation has been done by the daily news site halkingunlugu.net. The video is also available with Turkish subtitles. Thanks to Kasama for publishing this report.

BNKP (M) Başkanı Prachanda’nın Londra’nın Woolwich kasabasında yaptığı konuşmasını okurlarımıza

Birleşik Nepal Komünist Partisi (Maoist) Başkanı Pushpa Kamal Dahal (Prachanda), kısa süreli bir ziyaret için gittiği Londra’nın Woolwich kasabasında katıldığı bir konferansta uzun bir konuşma yaptı. Konuşmanın büyük bölümü Nepalce yapıldığı ve henüz çevirisi elimize ulaşmadığı için sizlerle paylaşamıyoruz. Aşağıdaki bölüm, Prachanda’nın konuşmasının en sonunda İngilizce olarak yaptığı kapanış konuşmasıdır.

Çok büyük bir sorumluluğumuz olduğunun ve bugün yüz yüze olduğumuz gerçek, tarihsel bir fırsatımız olduğunun tamamen farkındayız. Ve diğer parti ve kurumlardaki kardeş yoldaşlarımızın kaygılarını, Nepal devriminin geleceği hakkında çok kaygılı olduklarını anlıyoruz: Yaratıcı, bilimsel bir yolda mı ilerleyecek, yoksa yılların temel teori ve ideolojisinden sapacak mı?Ben kendi fikrimce şundan oldukça netim, sapmayacağız. Çünkü biz, bu teoriyi 21. yüzyılın şartlarına en iyi şekilde uygulamak için çabalıyoruz.

21. yüzyılın bütün dinamiklerini anlıyoruz. Biz Nepal’de, devrimin fazlaca kendine has özellikleri olan, çok özel bir türüne önderlik ediyoruz. Bu süreçte her ne kadar, inişler, çıkışlar, bükülmeler, ters yüz oluşlar olsa da sonuç olarak biz bu devrimi değişen koşullara göre sürdürüyoruz.

Biz savaştayken, halk savaşının 5 yıllık başlangıç döneminde, 20. Yüzyılın bütün derslerini anlamaya çalıştık, devrimleri, karşı devrimleri, olumlu, olumsuz bütün derslerini anlamaya çalıştık.Yeni bir anlayışa vardık, yeni bir sonuca vardık ki yeni taktikler ve stratejiler geliştirmek zorundayız, Lenin’in ayaklanma stratejisini kopyalayamayız, uzun süreli halk savaşı teorisini mekanik bir şekilde kendi koşullarımıza uygulayamayız…

Bu yüzden yeni şeyler geliştirmeye çalıştık, yeni olmasına rağmen temel, esas mantıkla…

Şunda netiz; feodalizme ve emperyalizme karşı savaşıyoruz. Ve Yeni Demokratik Devrim’e önderlik ediyoruz. Bu temel meselelerde herhangi bir şüphemiz yok. Ama bu devrime önderlik edebilmek için, bazı yeni strateji ve taktikler geliştirmek zorundaydık. Bu yüzden bildiğiniz politik rekabeti geliştirdik.

Bu süre içerisinde yeni askeri stratejiler geliştirdik ve uzun süreli halk savaşını ve toplu ayaklanmayı birleştirdik. Yeni bir şey geliştirmeye çalıştık, bir taktikler dizisi…

Zamanında biz dedik ki, Halk Savaşı’nın beş yılının sonunda, kurucu meclis seçimleri için talepte bulunmak zorundayız. Biz bu taktikler dizisini geliştirdik. Kurucu meclis, cumhuriyet devleti ve devletin tümden yeniden yapılandırılması… İdeolojinin sentezinin, bir dizi fikrin ardından Prachanda Yolu’ndan gittik, Nepal devriminin somut yoluna göre.

Biz asla bu yolun bütün dünya proletaryasının yolu olduğunu iddia etmedik.

Zamanında şu sonuca varmıştık ki, yeni, bir dizi fikir geliştirmeliydik. Ve bu fikirler bizi barış görüşmelerine ve farklı cephelerdeki mücadelelere taşıdı. Şu sonuca vardık ki, devrim tekrarlanamaz, sadece geliştirilebilinir.

Komünist hareketin önemli bir yöntem sorunu ise Rus ve Çin devrimlerinin strateji ve taktiklerini mekanik bir şekilde taklit etmesidir. Ancak devrimler tekrarlanamaz, sadece geliştirilebilinir.

Paris Komünü, Rusya’da Sosyalist Ekim Devrimi’nde tekrarlanamazdı, sadece geliştirildi. Eğer Lenin, bu ideolojiyi Leninizm seviyesine yükseltemeseydi, Rus devrimi başarılı olmazdı. Aynı şekilde Mao Zedung da bu ideolojiyi, ilk etapta Mao Zedung Düşüncesi seviyesine, ardından kültür devrimi sürecinde Maoizm seviyesine yükseltemeseydi, Çin devrimi başarılı olamazdı.

Bu nedenle, Nepal’deki komünistler olarak, sorumluluğumuzun bilincindeyiz, proleter sorumluluğumuzun. Temel görevimizden sapmıyoruz, ama bu teoriyi geliştirmek için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Şartlara uygun yeni strateji ve taktikler geliştirmek için. Ve tamamıyla güveniyoruz ki devrimi zafere taşıyacağız. Ve biz yeni bir katkıda bulunmak istiyoruz, bütün komünist hareketler için ve bütün devrimler için. Biz enternasyonal proletaryanın görevlerinin tamamen farkındayız. Bu yüzden sizi ikna etmek istiyorum, gelin tartışalım, çok üretken (yaratıcı) bir ilişkiye girelim. Çünkü Nepal devrimi yeni bir şey yarattı.

Belki bazı eleştiriler, bazı olumsuz dersler vardır. Ama genel anlamda, 21. yüzyılın şartlarına göre bir ideoloji geliştirmeye çalışıyoruz. Çünkü tamamen eminiz ki, 21. yüzyıl dünya devrimleri yüzyılı olacaktır. Biz de bu küçük ülkeden buna katkı sunmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Çok teşekkürler. Teşekkürler.

No comments:

Post a Comment